Βιταμίνη D: Πολυδιάστατη βιταμίνη με εξαιρετικές ιδιότητες και δράσεις για τη συνολική υγεία του οργανισμού

Τι είναι η βιταμίνη D και πως παράγεται

Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία θεωρείται παράλληλα και ορμόνη καθώς έχει ενδοκρινικές δράσεις και μπορεί να παραχθεί από το σώμα μας. Η σύνθεσή της πραγματοποιείται κυρίως στο δέρμα κατά την έκθεσή μας στο φως του ήλιου και ιδίως από την UVB ακτινοβολία για αυτό και αποκαλείται «βιταμίνη του ήλιου». Ο χρόνος έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία που απαιτείται για τη σύνθεση των απαραίτητων ποσοτήτων βιταμίνης D εξαρτάται από την ηλικία, το χρώμα του δέρματος και τυχόν υποκείμενα προβλήματα υγείας. Μικρή ποσότητα βιταμίνης D προσλαμβάνεται και από τις τροφές. Ωστόσο λίγες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη D όπως τα «λιπαρά» ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος, μπακαλιάρος, πέστροφα,  σαρδέλες), το μοσχαρίσιο συκώτι, τα ιχθυέλαια, ο κρόκος αυγού, τα μανιτάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Πηγή βιταμίνης D αποτελούν και τα συμπληρώματα διατροφής.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη στον οργανισμό

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη καθώς ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου στον οργανισμό συμβάλλοντας στη σωστή ανάπτυξη και την υγεία των οστών, των αρθρώσεων και των δοντιών. Επιπλέον, συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην ενίσχυση του μυϊκού συστήματος.

Αυξημένες ανάγκες βιταμίνης D

Παρόλο που η χώρα μας είναι ηλιόλουστη κατά τους περισσότερους μήνες του χρόνου, τα επίπεδα βιταμίνης D του πληθυσμού είναι συχνά χαμηλότερα από τα φυσιολογικά. Πρόσφατη μελέτη στον ελληνικό πληθυσμό ανέδειξε πως το 57,7% έχει έλλειψη βιταμίνης D και ιδιαίτερα:

  • τα βρέφη που τρέφονται με αποκλειστικό θηλασμό και δεν λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D
  • οι έγκυες και θηλάζουσες
  • οι ηλικιωμένοι λόγω μειωμένης ικανότητας σύνθεσης βιταμίνης D όταν εκτίθενται στην UVB ακτινοβολία
  • άτομα με σκούρο φωτότυπο γιατί συνθέτουν λιγότερη βιταμίνη D κατά την έκθεσή τους στον ήλιο
  • τα παχύσαρκα άτομα καθώς η βιταμίνη D αποθηκεύεται στον λιπώδη ιστό και είναι λιγότερο βιοδιαθέσιμη
  • οι χορτοφάγοι επειδή απέχουν από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και άλλων ζωικής προέλευσης τροφίμων που είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης D.

Επιπλοκές & συμπτώματα έλλειψης / ανεπάρκειας βιταμίνης D

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει αρνητική επίδραση στη συνολική υγεία και ισορροπία του οργανισμού με σοβαρότερες επιπλοκές:

  • τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα
  • την εμφάνιση ραχίτιδας στα παιδιά μια πάθηση που οδηγεί σε παραμόρφωση των οστών και καθυστέρηση της ανάπτυξης
  • την ανάπτυξη οστεομαλακίας (διαταραχή που οδηγεί σε λέπτυνση των οστών) και οστεοπόρωσης στους ενήλικες
  • την αυξημένη συχνότητα πτώσεων και συνοδών καταγμάτων.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα που προκαλεί η έλλειψη βιταμίνης D είναι: κόπωση, γενικευμένη μυϊκή αδυναμία, κράμπες, πόνος αρθρώσεων, αδυναμία συγκέντρωσης, κακή διάθεση, κεφαλαλγίες, ευαισθησία σε ιώσεις και κρυολογήματα.

 

Πρόληψη και αντιμετώπιση της έλλειψης βιταμίνης D

Η έκθεση στον ήλιο 15-20 λεπτά τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα τις μεσημεριανές ώρες όπου ο ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο και οι ακτίνες UV είναι πιο έντονες αρκούν ώστε το σώμα να συνθέσει ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνη D. Καθώς οι εμπλουτισμένες τροφές με βιταμίνη D δεν επαρκούν για να καλύψουν πλήρως τις ημερήσιες ανάγκες και ηλιοφάνεια δεν επικρατεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής συνδυαστικά είναι απαραίτητη για να καλύψει την καθημερινή ανάγκη του οργανισμού σε βιταμίνη D.

Το πανίσχυρο πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής Strath® Original + Vitamin D περιέχει υψηλής ποιότητας βιταμίνη D από φυτική μαγιά και περισσότερα από 50 επιλεγμένα φυτικά εκχυλίσματα. Η βιταμίνη D στο Strath® Original + Vitamin D δεν είναι συνθετική, δεν έχει προστεθεί με τεχνητή διαδικασία καθώς η μαγιά Strath® έχει την ιδιότητα να παράγει τη δική της φυσική βιταμίνη D εάν εκτεθεί σε υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία (UV), όπως ακριβώς συμβαίνει και στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το Strath® Original + Vitamin D περιέχει 61 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (11 βιταμίνες, 20 αμινοξέα, 19 μέταλλα & ιχνοστοιχεία, 11 δομικά συστατικά) στην πλέον φυσική και απορροφίσημη μορφή τους για τη  βελτιστοποίηση της σωματικής και πνευματικής υγείας, με κλινικά αποδεδειγμένη δράση.

Το Strath® Original + Vitamin D είναι κατάλληλο για ενήλικες, ηλικιωμένους, έγκυες, θηλάζουσες και παιδιά από 1 έτους. Έχει ευχάριστη γλυκιά γεύση και είναι  δυνατό να συμπληρώσει τη διατροφή με φυσικό τρόπο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους εφόσον συνεχίζει να υφίσταται ανάγκη για αυξημένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.